www.apic-ak.cz


Prosinec
29
2017

Hodnocení odrůd jablek ÚKZÚZ - jablka z letošní tuzemské sklizně vykazují vyšší kyselost

26.12.2017 – Smyslové posuzování odrůd jablek - vzhled, vůně, chuť - je významnou součástí popisů odrůd, součásti registračního řízení. V letošním ročníku organoleptického hodnocení jablek, které každoročně pořádáme pro odbornou veřejnost, bylo zařazeno 43 odrůd. Z výsledků hodnocení vybrané kolekce odrůd vyplývá, že odrůdy letošní sklizně vykazují menší šťavnatost a vyšší kyselost. Nejvíce hodnotitelům chutnala odrůda Sirius, která překvapila právě kyselostí.

Organoleptického  hodnocení jablek, které ÚKZÚZ pravidelně organizuje, se zúčastnilo na 120 hodnotitelů z řad šlechtitelů, pěstitelů, školkařů a dalších významných specialistů oboru. Hodnoceno bylo celkem 43 odrůd, z toho 40  zapsaných ve Státní odrůdové knize ČR a  3 odrůdy, které  jsou v současné době ve zkouškách pro udělení ochranných práv.

Z výsledků hodnocení vyplývá, že odrůdy v letošní sklizni vykazují menší šťavnatost, která je důsledkem poškození pozdními jarními mrazíky a následně nedostatkem vláhy v létě. S tím jsou spojené vlastnosti jako silnější slupka a vyšší kyselost. Ta je patrná i z většiny vyhodnocených zahraničních mutací, které byly zajímavé barevností, ale chuťově se rozprostřely do celého pořadí výsledného degustovaného souboru. Mnohé odrůdy překvapily kyselostí, např. Sirius, Topaz, Lipno, Blaník, Cactus a Fuji.

Ze tří vzorků, které jsou v současné době navrženy k udělení ochrany práv,
je jako nejkyselejší vyhodnoceno novošlechtění HL731. Začátkem roku 2018 projdou v rámci registračního řízení všechny tři novošlechtění HL dalšími degustacemi (detailním pozorováním a popisem chuťových vlastností).        

Degustace se zúčastnilo přes 120 hodnotitelů z řad odborné veřejnosti, kdy věkový interval byl v rozmezí od 20 do 83 let. Z výsledků organoleptického hodnocení vybraného vzorku odrůd jablek ze sklizně 2018 lze mj. konstatovat, že kyselejší odrůdy jablek chutnají a u českých konzumentů mají své místo.

 

Ivana Kršková, tisková mluvčí

 
Výsledky organoleptického hodnocení ÚKZÚZ (PDF, 88 KB)


zdroj: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský »


hodnotit známkou:
 hodnot známkou 1  hodnot známkou 2  hodnot známkou 3  hodnot známkou 4  hodnot známkou 5

článek hodnocen: 1x výsledná známka: 2.55

článek zobrazen: 132 lidem