Komerční banka, a.s.Rozhodčí soud
Proč se registrovat?

Monitoring sucha Agrární komora ČR na Facebooku Agrární komora na Twitteru

Soupis ploch osevů - k 31. 5. 2017

AK ČR - Agrarní komora České republiky

Agrární komora České republiky (AK ČR) byla zřízena zákonem. Sdružuje většinu podnikatelů v zemědělství, lesnictví a potravinářství, prosazuje a obhajuje zájmy svých členů, poskytuje poradenství a informační služby na celém území ČR. AK ČR od roku 1993 pomáhá zachovat tradiční kvalitu českého zemědělství. AKČR svým jednáním pomáhá rozvoji zemědělství a venkova České republiky.

Kalendář akcí

«Červenec 2017 »
č.t.PoÚtStČt SoNe
26.      12
27. 3456789
28. 10111213141516
29. 17181920212223
30. 24252627282930
31. 31      
14 ukázka zápisu akce AK
 
14 ukázka zápisu akce škol
 
14 takto označený den
se konají akce AK i akce škol
legenda

Dnešní akce:
Na tento den není naplánovaná žádná akce.

Dnešní akce škol:

Na tento den není naplánovaná žádná akce.

Kurzovní lístek

24. 07. 2017

EuroEuro26,020
DolarDolar22,347
LibraLibra29,036
zdroj: www.cnb.cz

anketa
Hodnotíme aktuální dění…

V rámci reformy Společné zemědělské politiky po roce 2020 je pro vás nejdůležitější.

Zabránit zastropování přímých plateb 60%
Zabránit dalšímu „zelenání“ SZP 12%
Zjednodušit SZP 12%
Požadovat rovné podmínky pro zemědělce napříč EU 16%

počet hlasů celkem: 461


odkazy
Mohlo by Vás zajímat…

Duben
11
2017

K velikonočním svátkům patří česká vajíčka a české kuře!

Tisková konference 11. dubna 2017 - Velikonoce jsou od nepaměti obdobím, kdy je poptávka po vejcích výrazně zvýšená, a to především z důvodu jejich využití ke zdobení na všemožné druhy kraslic, ale také pro jejich větší kuchyňské využití například k pečení oblíbených beránků či nejrůznějších nádivek. I proto tvoří Velikonoce jeden z vrcholů prodeje vajec a při této příležitosti určitě neškodí připomenout si po podzimní vlně kauz s nálezy salmonel v dovozových vejcích z Polska a aktuálně i v brazilském kuřecím masem několik zásad správného nákupu a rad, jak se zaměřit na výběr kvalitních a zdravotně nezávadných vajec a drůbežího masa tuzemského původu.

Hledejte označení CZ
České potraviny jsou dlouhodobě bezpečné, bez zásadních nálezů ve směru zdravotní nezávadnosti, s důslednou a trvalou veterinární kontrolou. Zároveň jsou místního původu, zajišťují odbyt našim zemědělcům a zhodnocují jejich práci. Jejich předností jsou také krátké dopravní vzdálenosti a provázanost na další odvětví. Jak k tomu říká Zdeněk Jandejsek, prezident Agrární komory: „Český zemědělec je pod stálou a nekompromisní kontrolou všech dozorových orgánů, a to vlastně od nákupu a evidence osiva či chemických prostředků, přes vlastní pěstování a ochranu plodin, skladování úrody, její zkrmení či další zpracování a stejně tak v průběhu a procesu vlastní výroby potravin a jejího umístění do obchodu. To sebou sice nese značnou zátěž, ale věřím, že trvalou komunikací se spotřebiteli dokážeme tento fakt otočit v přednost, která se zúročí v upřednostnění českých potravin v nákupních košících.“

Dohledatelnost, až na úroveň konkrétního podniku či chovatele
Po zadání číselného kódu například na spotřebitelském balení vajec nebo v tzv. oválu na obale masa a masných výrobků, který může mít podobu například „CZ 1234“ lze například na stránkách Státní veterinární správy zjistit, kdo a kde pro vás potravinu vyrobil.
K povinným údajům na obalu vajec patří: název a adresa podniku, který vejce balil; číslo třídírny udělené Státní veterinární správou, jakost a hmotnostní skupina (S, M, L), počet vajec, datum minimální trvanlivosti, metoda chovu nosnic, apod. Povinně značena jsou také vejce, a to: první číslice značí metodu chovu 1 – volný výběh, 2 – chov na podestýlce, 3 – klecový chov a 0 – ekologický chov. Dále je označení země původu vajec CZ, SK, PL, DE, NL, apod. Poslední čtyřčíslí je přiděleno jako registrační číslo chovu. Na podobném principu je značeno maso a masné výrobky. Tato identifikace zároveň představuje závazek českých zemědělců a potravinářů zodpovídat za kvalitu vlastní produkce. Státní veterinární zpráva k tomu vyjádřením Zbyňka Semeráda, ústředního ředitele dodává: „Státní veterinární správa kontroluje se srovnatelnou intenzitou jak domácí produkci vajec a drůbežího masa, tak zásilky ze zahraničí, jejichž množství rok od roku stoupá. Nejčastější závadou u zahraničních zásilek jsou chyby v povinném hlášení, které musí příjemce zaslat krajské veterinární správě minimálně 24 hodin před příjezdem zásilky. U domácí produkce převládají nedostatky v označení a sledovatelnosti. Obecně lze říci, že množství závad zjišťovaných u domácích produktů je nižší než u zásilek ze zahraničí a mírně klesá, zatímco u zahraničních zásilek je množství zjišťovaných závad dlouhodobě na stejné úrovni."

Hledejte značky kvality Klasa, Česká potravina – garantováno Potravinářskou komorou, České cechovní normy, Regionální potraviny, aj.
Jde o výrobky, které nejenže splňují základní kvalitativní ukazatele, ale zpravidla prokazují i nadstandardní vlastnosti například v chuti, složení, či tradici. Miroslav Toman, prezident Potravinářské komory ČR k tomu říká: „Jako zpracovatelé můžeme být jenom hrdi, že se nám daří účinně konkurovat jak v sortimentu, tak kvalitě a chuti. Potravinářská komora se značkami kvality a původu hlásí nejenom k bohaté tradici a umu českého potravinářství. U vajec a drůbežího masa je právě Český výrobek - garantováno PK ČR a Česká cechovní norma zárukou skutečně českého původu.“

Chovatelé pod tlakem administrativy a dovozů
Profesní svaz, tedy Českomoravská drůbežářská unie a v ní sdružení chovatelé dlouhodobě apelují na zvyšující se tlak dovozů, který často za neférových podmínek vytváří nerovnou konkurenci a ztěžuje pozici na našem trhu. „Soběstačnost se v posledních třech letech pohybuje na úrovni necelých 80 % tuzemské spotřeby, při tom naši chovatelé splňují veškeré požadavky kladené na welfare, tedy pohodu zvířat, podléhají přísným kontrolám a jsou schopni produkci navýšit. Často však máme pocit, že výrobky ze zahraničí mají volnější pohyb na trhu a to poškozuje nejenom nás, ale podle našeho názoru také spotřebitele,“ říká Gabriela Dlouhá, předsedkyně představenstva drůbežářské unie. A Petr Hošek, český farmář z Kosiček u Chlumce nad Cidlinou, produkující na své farmě bílá a hnědá vejce k tomu upřesňuje: „Nastavení Společné zemědělské politiky a kontroly dozorových orgánů jsou stále více administrativně a lidsky náročné a stojí nás spoustu energie a sil. Když k tomu připočtu dovozy, které podráží naší výrobní cenu, stojí nás další rozvoj farmy stále více úsilí a financí. Přesto jsem přesvědčen, že českým spotřebitelům musíme umět nabídnout domácí produkci a rád k tomu přispěju i svým dílem.“

Z dalších doporučení ke spotřebitelským nákupům
Můžeme upozornit například na následující: kupujte u prověřených a osvědčených prodejců, zajímejte se o prostředí, ve kterém prodej probíhá, dávejte si pozor na vystavení vajec i jiných potravin vyšším teplotám nebo přímým slunečním paprskům. Nebojte se projevit zájem a při nejasnostech se zajímejte o podrobnosti. Obzvláště u drůbežího masa a vajec dbejte na hygienické standardy, jako je dodržení doporučených teplot skladování, a to včetně omezení výkyvů při přenosu nákupu domů. Dodržujte data spotřeby a trvanlivosti. Dbejte, aby při kuchyňské úpravě nedocházelo ke křížení nožů, prkének, syrové a vařené potraviny, apod.

Příjemné prožité velikonočních svátků!

Kontakt pro média
Ing. Jiří Felčárek
602 440 763
felcarek@akcr.cz

 

Informace ke stažení (včetně tabulek a grafického zobrazení).


zdroj: Agrární komora České republiky »


hodnotit známkou:
 hodnot známkou 1  hodnot známkou 2  hodnot známkou 3  hodnot známkou 4  hodnot známkou 5

článek hodnocen: 1x výsledná známka: 2.38

článek zobrazen: 345 lidem

Aktuality
Zprávy
Komodity
Vzdělávání
Dotace
Legislativa
Inzerce
Home
Proč se registrovat
Mapa serveru
Kontakty
Agrární komora ČR
Počernická 96
108 00 Praha 10 – Malešice
Agrární komora ČR
Blanická 3
779 00 Olomouc

www.apic-ak.cz   www.agrocr.cz


Agrární komora ČR (AKČR) podléhá licenci Creative Commons Uveďte autora-Zachovejte licenci 3.0 Česko. Creative Commons License. Creative Commons License Tiskové a elektronické šíření informací z webových stránek Agrární komory ČR je možné pouze s uvedením zdroje.

Agrární komora České republiky - AKČR - Copyright © 2005-2012
code WRS vyroba-www.cz